شنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۱
۰ نفر

همشهری آنلاین: گلابی یک میوه‌ی چهارفصل است و می‌توان از آن در تهیه‌ی غذاها و حتی شیرینی‌جات نیز بهره برد. این میوه زودهضم، شیرین، خوشمزه و سرشار از مواد مغذی است.

گلابی یکی از آن میوه‌های پرخاصیت است که به مصرف آن توصیه‌های زیادی شده است. در حدیثی از امام صادق علیه السلام آمده است: الْکمَّثْرَی یدْبُغُ الْمَعِدَةَ وَ یقَوِّیهَا هُوَ وَ السَّفَرْجَلُ سَوَاءٌ وَ هُوَ عَلَی الشِّبَعِ أَنْفَعُ مِنْهُ عَلَی الرِّیقِ وَ مَنْ أَصَابَهُ طَخَاءٌ فَلْیأْکلْهُ یعْنِی عَلَی الطَّعَامِ. گلابی، معده را پاک و تقویت می‌کند و بِه هم مثل گلابی است. خوردنش روی غذا سودمندتر است تا ناشتا. هر کس احساس سنگینی می‌کند، آن را روی غذا بخورد. (1)

گلابی

در سرتاسر جهان گلابی انواع و اقسام مختلفی دارد. در ایران 90 نوع گلابی بومی کشت می‌شود. از انواع خارجی آن مانند آنژو، بارلت، دوشس، ژاندارک، باسه و غیره نیز در ایران کشت می‌شود. گلابی بر حسب نوع خود، رنگ و شکل متفاوتی دارد. برخی از این انواع در پاییز، برخی در زمستان و برخی تابستان یا بهار وارد بازار می‌شود. از برخی انواع این میوه در آشپزی و تهیه‌ی غذا استفاده می‌شود. سالاد میوه بهترین شیوه برای افزایش مصرف این میوه و استفاده از خواص بیشمار آن است. از انواع خیلی شیرین این میوه برای تهیه‌ی تارت و پنکیک نیز استفاده می‌شود که در پاییز و زمستان بیشتر دیده می‌شوند. در هر حال گلابی از هر نوعی که باشد سرشار از ترکیبات مغذی است. در این مطلب شما را با گوشه‌ای از خواص این میوه ی مفید آشنا می‌کنیم.

لطفاً با ما همراه باشید.

گلابی و خواص فوق العاده‌اش

گلابی یک میوه‌ی چهارفصل است و می‌توان از آن در تهیه‌ی غذاها و حتی شیرینی‌جات نیز بهره برد. این میوه زودهضم، شیرین، خوشمزه و سرشار از مواد مغذی است. به همین دلیل از آن برای بهبود بسیاری از ناخوشی‌ها و حتی بیماری‌های استفاده می‌شود. بهتر است بدانید که گلابی آب زیادی نیز به بدن می‌رساند در نتیجه بدن را مرطوب کرده و از احتباس آب جلوگیری می‌کند. این میوه برای افرادی که در رویای لاغری هستند فوق العاده است چون سیری طولانی مدتی ایجاد می‌کند. از آنجایی که گلابی فاقد چربی است و قندهایش از نوع ساده است مصرف آن به ورزشکاران توصیه می‌شود. اگر اهل ورزش هستید می‌توانید قبل و بعد از ورزش از این میوه‌ی آبدار و خوشمزه استفاده کنید.

این میوه به دلیل دارا بودن فیبرهای محلول و غیرمحلول در آب برای تنظیم عملکرد روده‌ها مؤثر است و حتی افراد دیابتی نیز می‌توانند از آن استفاده کنند. مصرف این میوه برای بچه‌ها و افراد سالمند نیز توصیه می‌شود.

اگر خدای نکرده دچار بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی، فشار خون بالا، کم خونی، دیابت و چاقی مفرط هستید مصرف این میوه به شما توصیه می‌شود. گلابی یکی از بهترین میوه‌ها برای کودکان، نوجوانان و افراد ورزشکار است. این میوه برای افرادی که کلسترول خونشان بالاست، دچار یبوست هستند، معده‌ی حساسی دارند و یا دچار زخم و ورم معده، اسهال و همچنین گواتر هستند مناسب است.

  • فایده‌ی روزانه یک عدد گلابی در برنامه‌ی غذایی
  • مقابله با رادیکال‌های آزاد

رادیکال‌های آزاد مولکول‌های موذی هستند که به سلول‌های بدن آسیب زده و زمینه را برای پیری زودهنگام آن‌ها آماده می‌سازند. اما گلابی حاوی آنتی اکسیدان های قوی است و می‌تواند بدن را در برابر این مولکول‌های موذی محافظت کند و سلامت بدن را ارتقا دهد.

  • کاهش خطر ابتلا به سرطان

تجمع اسیدهای صفراوی در روده باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان کلورکتال و بسیاری از مشکلات روده‌ها می‌شود. فیبرهای موجود در گلابی سلامت روده ها را تضمین کرده و خطر ابتلا به سرطان کولون را کاهش می‌دهند. از طرف دیگر مواد مغذی این میوه مانع از تشکیل سلول‌های سرطانی در مری و معده می‌شود.

  • کنترل دیابت

از آنجایی که گلابی شاخص گلیسمی پایینی دارد یک دسر یا میان وعده‌ی مناسب برای افراد مبتلا به دیابت محسوب می‌شود. اگر دیابت دارید زمانی که هوس خوردن یک میوه‌ی شیرین به سرتان می‌زند بهتر است یک عدد گلابی مناسب انتخاب کنید.

  • بهبود عملکرد گوارشی

گلابی نقش مهمی در روند هضم و گوارش دارد. یک عدد گلابی در روز 20 درصد فیبرهای مورد نیاز بدن را تأمین می‌کند. در واقع این میوه مانند یک ماده‌ی لیزکننده‌ی طبیعی روده‌ها عمل می‌کند و به دفع سریع مدفوع و پیشگیری از یبوست کمک زیادی می‌کند. این میوه همچنین باعث تحریک ترشحات گاستریک شده و برای افرادی که دچار اسهال شده‌اند نیز مفید است.

  • کاهش فشار خون بالا

گلابی حاوی میزان زیادی پتاسیم است در نتیجه به سلامت قلب کمک زیادی می‌کند. پتاسیم یک ماده‌ی مغذی برای عروق خونی محسوب می‌شود. این میوه باعث کاهش فشار خون شده و از تشکیل لخته‌های خونی مسئول آسیب یا بیماری‌های قلب و عروق پیشگیری می‌کند. گلابی همچنین باعث افزایش جریان خون در کل بدن شده و ارگان‌ها و بافت‌ها را اکسیژن‌رسانی می‌کند. به این ترتیب نیز امکان بیماری‌های قلبی عروقی یا سکته‌های قلبی را نیز کاهش می‌دهد.

  • دیگر فواید گلابی

خواص گلابی به همین موارد ختم نمی‌شود. این میوه حاوی پکتین است و به این ترتیب نیز میزان کلسترول خون را کاهش می‌دهد. اگر می‌خواهید سیستم ایمنی بدنتان را تقویت کنید و بیماری‌های زمستانی را از خود دور سازید به این میوه اعتماد کنید. گلابی به بدن کمک می‌کند تا کلسیم استخوان‌ها را حفظ کند و به این ترتیب بروز پوکی استخوان به تأخیر می‌افتد. این میوه به دلیل دارا بودن اسید فولیک از بروز بیماری‌های دوران جنینی پیشگیری کرده و سلامت خانم‌های باردار را ارتقا می‌دهد. برای پیشگیری از کرامپ‌های عضلانی نیز می‌توانید به این میوه اعتماد کنید چون حاوی میزان قابل توجهی پتاسیم است. ماسک تهیه شده از این میوه برای بهبود سلامت پوست و موها مؤثر است و آن را بخشی از رژیم غذایی تصفیه کننده و لاغری می‌دانند.

  • روش انتخاب گلابی

البته که این روزها در بازارهای میوه و تره بار میوه را فله ای می‌دهند. اما اگر خودتان دست به انتخاب می‌زنید بهتر است نکاتی را رعایت کنید. گلابی‌های سفت که پوستی نرم و بدون ضرب خوردگی دارند را خریداری کنید. از انتخاب گلابی‌های شل یا ضرب دیده خودداری کنید. می‌توانید گلابی ‌ا را در یخچال نگهداری کنید اما بهتر است آن‌ها را تازه به تازه مصرف کنید. برای اینکه متوجه شوید میوه‌ی انتخابی‌تان به طور کامل رسیده است می‌توانید بخش بالایی آن را فشار دهید. اگر این قسمت نرم باشد به این معنی است که میوه رسیده است.

پی نوشت:

(1) کافی (ط-الاسلامیه) ج 6، ص 358، ح 2

منبع:‌تبيان

کد خبر 316024

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تغذیه و آشپزی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha